Det er ingen hemmelighet at Knut har en forkjærlighet for en god cognac mens Ellen knapt orker lukta. Vi besøkte en av de bedre produsentene.
Vi lå en hel uke i ro på utsiden av Bordeaux. Her er klimaet tøffere og ligner mer på den norske sommeren. Som vi skrev i forrige innlegg ble det godt sykkelvær på søndag. Så viste det seg at det ble enda en norsk sommerdag på mandag.

Og på en norsk sommerdag i Frankrike kan du for eksempel sykle til et marked. Vi syklet til Montalivet som har et stort marked. Det ble en tur på 1,5 mil. Litt for å holde blodomløpet i gang.


Siden har dagtemperaturene vært gode, men nattetemperaturen har ikke kunnet konkurrere med tropenettene hjemme, men det er jo ganske deilig å legge seg i kjølig bobil. Tropenetter er oppskrytt.

Vi nøt sola og dagvarmen til vi forlot campingplassen torsdag. Da satte vi kursen nordover til Port de Grave der ei ferge tok oss over til Royan. Turen er mye kortere enn Moss – Horten, men mye dyrere (800 NOK). Likevel å foretrekke framfor trafikkaoset det kan være rundt Bordeaux.

Kursen ble lagt mot Gilles Brisson i Chateaubernard like utenfor byen Cognac. Her ble vi vennlig tatt i mot av far i huset. Her fikk vi et par mål for oss selv å boltre oss på til dagen etter (bildet øverst).
Det er sønnen som nå driver produksjonen av cognac. Det ble avtalt tid med ham for smaking av produktene. Og produktene er selvfølgelig cognac av ulike kvalitetsgrader og pineau, som lages av rester fra cognac-produksjonen.

Pineau drikker vi så sjelden at den blir ødelagt, så den hoppet vi over. Når det gjelder cognac så har de både VS, VSOP, Napoleon og XO pluss noen spesialproduksjoner. Gilles fortalte at stadig færre produsenter lager Napoleon-varianten fordi den kommer for tett oppunder XO. De hadde i steden økt lagringstiden for XO fra de pålagte 15 år til minst 20 år. Også VS og VSOP har lengre langringstid enn kravet.
Vi befinner oss nå i «fine champagne-området» – et av de seks områdene i Cognac. Her forventer vi å få det beste. Han blant oss som liker cognac ble også fornøyd med det han smakte.
Han ble så fornøyd at han like gjerne kjøpte en av hver. Så har han noe for ulike anledninger. Selvfølgelig hadde det vært fint med 4xXO, men det koster for mye.

Det var 33 grader i Cognac torsdag, men det skremte oss ikke fra å sykle inn til byen Cognac etter smakingen. 4 kilometer er da ingenting 🙂 og sykkelveier er det nesten overalt.
Cognac har ikke noe stort sentrum, men det var trivelig og pent. For oss ble det naturlig å spise middag i byen. Blåskjellene hadde en variant med cognac. Selvfølgelig.

Det var 27 grader da vi skulle legge oss så AC-en fikk gå på fullt – til inverteren gikk i «overload» etter en times kjøling. (Inverteren lager 220v strøm fra batteriet når vi ikke er koblet til strøm.) Da var det bare å akseptere temperaturen som den var. Vi sov uansett godt, men var tidlig oppe i dag.
Frokosten ble tatt i friluft med en helt annen temperatur enn i går. Torden på morgenen varslet overgang til norsk morgentemperatur. I dag går ferden nord-øst, men hvor vi ender er ikke godt å si…
65